top of page

Ontdek jouw maatschappelijke, betekenisvolle baan

Wat als per jaar 7.500* jongeren extra(!) een onderwijsbevoegdheid halen? Goede, jonge mensen met passie voor het onderwijs? Proefwerk richt zich met een unieke werkwijze op het onbenut potentieel onder jongeren.

Even terug in de tijd. Weet je nog waarom jij de studie koos die je koos? Wist je zeker dat je in het onderwijs wilde werken? Of juist iets heel anders? Had je geen baan in gedachte maar vond je het gewoon interessant? Deed je beste vriend(in) dit ook? Of was het meer, ‘ik moest iéts kiezen’...?

Een groot deel van onze 800.000 Nederlandse studenten en 75.000 starters hadden op z’n minst moeite met deze keuzes. Ongeveer 1 op de 5 studenten stopt jaarlijks diens studie, en van de huidige beroepsbevolking werkt 59% in een andere baan dan waar diegene voor opgeleid is. Als mensen gevraagd wordt hoe ze hun carrière opnieuw zouden beginnen geeft de helft(!) aan een andere baan te kiezen.*

Waar het bedrijfsleven strooit met inhousedagen, incompany events, (werkstudent)stages en business courses (jaarlijkse reizen voor studenten naar het

zijn de oriëntatie- en werkmogelijkheden voor studenten en starters die geen lerarenopleiding volgen of afgerond hebben beperkt.

Ondertussen leeft onder huidige jongeren tussen de 20-30 jaar een grote maatschappelijke betrokkenheid: bijna de helft maakt zich zorgen over de samenleving en wil zich daar graag voor inzetten.*

Proefwerk biedt deze jongeren een leer- en werktraject aan waarbij ze, naast of na afronding van een andere studie, ook hun onderwijsbevoegdheid behalen. Deze jongeren kiezen dus niet op onderbuikgevoel maar maken een bewuste afweging of ze in deze richting door willen.

Proefwerk werkt hierin samen met scholen en lerarenopleiding en biedt een traject aan met passende voorwaarden. Op die manier lukt het goed om 1 op de 3 mensen die deelnemen structureel toe te leiden naar een vaste, bevoegde baan op één van de scholen.

Onze droom? Iedere jongere een maatschappelijke bevoegdheid. Te beginnen met 10% van de Nederlandse starters met een onderwijsbevoegdheid. 7.500 (extra!) mensen per jaar. Bekwaam, begeleid, bevoegd. Doe je mee?

Startpunt: de school

Samen met jou als school kijken we wat je behoefte is en welke rollen goed zouden kunnen passen.

We maken bijvoorbeeld nog onderscheid in de echt oriënterende student (die een schooljaar lang gekoppeld wordt aan jouw school en in ondersteunende rollen zorgt voor directe werkdrukverlaging – hiervan stroomt 1 op de 4 ongeveer uit richting het onderwijs incl. bevoegdheid) en de meer bewust kiezende afstudeerder/starter (denk aan een eindjaarsstudent(e) HRM en zeer veel interesse heeft om het onderwijs in te gaan, maar op zoek is naar het meest passende traject naar bevoegdheid waarin niet tekort wordt gedaan aan wat diegene al heeft geleerd (hiervan stroomt 3 op de 4 door naar een bevoegdheid).

We kijken ook samen naar nuttige rollen, welke opleidingsmogelijkheden binnen de school al aanwezig zijn, welke mate van begeleiding gewenst is en ontzorgen grotendeels in begeleiding van de Proefwerker.

Arbeidsmarkt-campagne

Proefwerk is specialist in de markt van jong talent en werft op basis van de samengestelde maatwerkvacature geschikte jongeren.

Hierbij zetten we zoveel mogelijk in op jongeren vanuit de regio – die de school en omgeving kennen en zich ook vanwege woonplaats makkelijker committeren aan een bepaalde school.

De jongeren worden in eerste instantie ‘Proefwerker’, gaan bij Proefwerk in dienst en worden door de school ingehuurd.

Proefwerk is een stichting en werkt met aantrekkelijke, transparante voorwaarden.

Toeleiding

We leiden gedurende het jaar op en evalueren samen hoe dit leer- en werktraject verloopt. Als dit van beide kanten als positief wordt ervaren kijken we naar de mogelijkheden van toeleiding.

Vanuit de 384 routes binnen het onderwijs naar een bevoegdheid weten wij goed welke kwalitatief en passend zijn, en welke lerarenopleidingen hier ook goed in kunnen ondersteunen.

Afhankelijk van het profiel van de student/starter, de mogelijkheden en wensen van de school en de ambitie van beiden stellen we een route samen die leidt tot toeleiding. Vanaf dit moment staat het de school ook vrij de Proefwerker kosteloos over te nemen.

Studente met rugtas
Klaslokaal op basisschool

Nelke Eshuis 23 jaar

Sinds 2022 werkzaam op VSO Mariëndael in Arnhem. Masterstudente Cities, Water & Climate Change (Radboud Universiteit)

“Werken op VSO Mariëndael via Proefwerk is voor mij superleuk, waardevol werk waar ik veel leer over het onderwijs, de leerlingen en mezelf. Doordat ik niet als docent voor de klas sta, maar vooral ondersteunende taken oppak, ervaar ik veel vrijheid en diversiteit in de taken die ik doe. Ook is er erg veel ruimte om eigen ideeën of nieuwe onderwijsmethoden uit te voeren en word dit zelfs gestimuleerd. Daarnaast zijn mijn collega’s erg gezellig en vind ik het werken met deze leerlingen (speciaal onderwijs) ook helemaal geweldig. Als ik dan met al die leerlingen en docenten helemaal los aan het gaan ben op ons schoolfeest waar het niet uitmaakt hoe je danst, of je een beperking hebt en hoe duur je kleren zijn, voel ik me helemaal dankbaar dat ik dit werk op deze school mag doen!”

Nelke start momenteel haar opleiding tot eerstegraads bevoegdheid. Haar belangrijkste voorwaarde was dat ze haar verplichte stages ook op VSO Mariëndael kan doen. Vanaf september 2024 gaat zij bij Mariëndael in dienst en fulltime aan het werk.

                            Geïnteresseerd in meer informatie?

                                      Neem contact op met
 

                                            Hermen Schotanus Blok hermen@proefwerk.nl 06 23 25 34 74

                                                   Piter-Jan Goodijk info@proefwerk.nl 06 48 27 03 83

                                                                                         www.proefwerk.nl



PROEFWERK – BRENGT MAATSCHAPPELIJKE EN PERSOONLIJKE ONTWIKKELING IN DE KERN BIJ ELKAAR. PROEFWERK WORDT IN 2024 STICHTING PROEFWERK.

bottom of page